Brazilian Recipe Brazilian Recipe
Bahasa Melayu Português English Español 日本語 中文 Русский Deutsch

Resipi Brazil

Risoto hijau dalam periuk tekanan (Risoto verde na panela de pressão)

Pelajari cara menyediakan risoto hijau yang berkrim dan enak menggunakan periuk tekanan. Resipi praktikal untuk hidangan harian dengan bayam dan zukini.

0.0 / 5 oleh 0 ulasan

20 min penyediaan 15 min memasak 6 bahagian 980 pandangan
Risoto hijau dalam periuk tekanan (Risoto verde na panela de pressão)

Bahan-bahan

1 ikat bayam
1 liter air
1/4 sudu teh serbuk penaik (bicarbonate of soda)
2 cawan beras risoto
1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 batang saderi (dengan daunnya)
1 biji zukini
1 helai daun salam
2 kuntum bunga cengkih
1/2 cawan wain putih
3 sudu besar minyak zaitun
2 sudu besar mentega
1/3 cawan keju gorgonzola hancur
Garam dan lada hitam yang baru dikisar secukup rasa
1 cawan air mendidih
1/3 cawan kacang walnut panggang
2 sudu besar kismis putih
Parutan kulit lemon secukupnya
Keju gorgonzola tambahan untuk hidangan
Daun dill untuk hiasan

Mana nak cari bahan

Semua bahan boleh didapati di pasar raya tempatan atau kedai barangan kering. Sebagai pengganti: wain putih boleh digantikan dengan stok sayur sedikit berasid, dan keju gorgonzola boleh digantikan dengan keju biru (blue cheese) lain yang berkualiti.

Kaedah penyediaan

  1. Asingkan daun daripada batang bayam dan cuci bersih.
  2. Di dalam pengisar, kisar separuh daripada daun bayam dengan 1 liter air dan ketepikan.
  3. Simpan baki daun bayam yang tidak dikisar.
  4. Cincang bawang besar dengan halus. Pada separuh bahagian bawang, cucuk daun salam dengan bunga cengkih.
  5. Cincang ulas bawang putih dengan halus.
  6. Basuh dan potong zukini serta saderi menjadi kiub kecil.
  7. Cincang saderi menjadi kiub dan simpan satu daripada daunnya.
  8. Letakkan periuk tekanan (tanpa penutup) di atas api sederhana.
  9. Tuangkan 1 sudu besar minyak zaitun, masukkan zukini yang dipotong, perasakan dengan garam dan tumis selama 2 minit.
  10. Pindahkan zukini ke dalam mangkuk dan ketepikan.
  11. Dalam periuk yang sama, tuangkan 2 sudu besar minyak zaitun, masukkan bawang besar yang dicincang, perasakan dengan garam dan tumis selama 3 minit sehingga layu.
  12. Masukkan saderi yang dicincang dan tumis selama 2 minit lagi.
  13. Masukkan bawang putih cincang dan kacau selama 1 minit sehingga naik bau.
  14. Masukkan beras dan gaul rata sehingga biji beras bersalut dengan bahan tumisan.
  15. Tuangkan wain putih dan kacau sehingga cecair diserap sepenuhnya.
  16. Masukkan air kisaran bayam, bawang besar bercengkih, daun saderi yang disimpan dan gaul rata.
  17. Perasakan dengan serbuk penaik, 2 sudu teh garam dan lada hitam secukup rasa.
  18. Tutup periuk dan besarkan api kepada tinggi.
  19. Apabila wap mula keluar dari injap, kecilkan api kepada sederhana dan masak selama 3 minit.
  20. Sementara itu, jerang 1 cawan air di dalam cerek sehingga mendidih.
  21. Tutup api dan dengan berhati-hati, sejukkan periuk di bawah aliran air paip sehingga tiada lagi wap keluar dari injap.
  22. Buka penutup periuk, keluarkan dan buang daun saderi serta bawang bercengkih.
  23. Letakkan semula periuk di atas api kecil, masukkan baki daun bayam, zukini yang telah ditumis dan kacau selama kira-kira 5 minit, tambahkan air mendidih sedikit demi sedikit jika perlu untuk mengekalkan kelembutan risoto.
  24. Tutup api, masukkan mentega dan keju gorgonzola hancur, gaul rata sehingga mendapat tekstur yang berkrim.
  25. Rasa dan sesuaikan garam serta lada hitam jika perlu.
  26. Sediakan taburan walnut dengan mencincang walnut panggang, kismis putih dan parutan kulit lemon bersama-sama di atas papan pemotong.
  27. Hidangkan risoto dengan segera, dihiasi dengan daun dill segar, lebihan keju gorgonzola dan taburan walnut.

Pemerhatian

Risoto hijau dalam periuk tekanan merupakan versi yang pantas dan praktikal daripada hidangan klasik Itali, yang disesuaikan untuk masakan Brazil. Resipi ini menggunakan bayam dan zukini untuk memberikan warna dan rasa, menghasilkan hidangan yang berkrim serta ringan. Menyediakan risoto dalam periuk tekanan menjimatkan masa dan tenaga, menjadikannya pilihan ideal bagi mereka yang mencari hidangan yang lazat dan selesa tanpa kerumitan. Sentuhan terakhir dengan keju gorgonzola dan kacang walnut menaikkan lagi profil rasa hidangan ini, menjadikannya sempurna untuk makan tengah hari yang istimewa atau makan malam yang cepat.
Bantu pastikan resipi ini tepat dan berguna. Gunakan saluran ini untuk melaporkan ralat, mencadangkan penambahbaikan, memuji atau bertanya soalan tentang resipi.

Laporkan sesuatu tentang resipi ini

Gunakan saluran ini untuk melaporkan ralat, mencadangkan penambahbaikan, memuji atau bertanya soalan tentang resipi.

Penilaian dan ulasan

Kongsi pengalaman anda

Beritahu kami bagaimana resipi itu ternyata.

Foto resipi yang dihantar dalam komen